начало arrow галерия arrow Фото галерияСъкровища
Галерия
Най-гледани | Последно добавени |
Предишен материал Следващ материал

Съкровище от с. Рогозен, Врачанско
Описание:

Сребро, сребро с позлата

Датирано е от края на 5 до средата на 4 в. пр. Хр.

Местонахождение: РИМ Враца

 

Открито случайно през 1986 г. в с. Рогозен, Врачанско (Северозападна България), съкровището се състои от 165 сребърни съда с общо тегло 20 кг. От тях 108 са фиали, 54 са канички и 3 гобелета - форми, широко разпространени в древна Тракия. Комплектът се състои от три дяла: съдове, произведени в севернотракийските ателиета, политически дарове на одриските царе и елински внос.

Съкровището се датира от края на 5 до средата на 4 в. пр. Хр. Било е притежание на членове на трибалския династически дом. Събирано е в един продължителен период от време, като се е предавало от поколение на поколение. От трибалските царе са известни имената на Халес, предприел поход срещу Абдера през 376/375 г. пр. Хр., съвременник на одриския цар Котис І, и на Сирм, воювал с Александър Велики.

Рогозенското съкровище, както голяма част от другите тракийски съкровища, е било обредно заровено като дар на Великата богиня-Майка Земя.

Литература:

Fol Al., Nicolov B., Mihailov G., Venedicov Iv., Marazov Iv. The Rogozen Treasure. Publishing House of the Bulgarian Academy of Sciences, Sofia,1989

Marazov I. The Rogozen Treasure. Secor, Sofia, 1996